Summa sidvisningar

lördag 1 juni 2013

Lakritsmaränger



 
Idag är det åska hemma hos mig och då kan det vara lite vanskligt att baka. Mest påverkas degar med jäst eller surdeg som inte alltid vill jäsa pga. åskvädret men även äggvita kan vara svår att vispa. Jag var sugen på att baka någon med lakritspulver som jag hittills bara använt i köttgryta och åskan till trots, så går maränger snabbt och lätt att baka så det fick det bli. Det tog lite längre tid än vanligt att vispa äggvitan, men det gick bra och marängerna blev supergoda!

 

 

 







Lakritspulvret hittar du på bakhyllan i välsorterade livsmedelsaffärer.










Maräng


 

4 äggvitor

3 dl socker

1 msk lakritspulver

Svart geléfärg

 
Saltlakritssås

 

  • Sätt ugnen på 125° (Varmluft 125°).
 
  • Häll några centimeter vatten i en kastrull och sätt en skål ovanpå, helst med rund botten.
 
  • Låt vattnet sjuda och blanda socker och äggvita i skålen. Vispa tills marängen blir fast och en marängtopp håller formen när du drar upp vispen.
 
  • Blanda i lakritspulver och ev. svart färg. Vispa till det är väl blandad. Ta skålen från kastrullen.
 
  • Lägg en liten klick smet längst ner i en sprits och häll lakritssås längs med ena sidan av spritspåsens insida.
 
  • Spritsa ut maränger på plåtar. Har du ingen sprits blandar du sås lite lätt i skålen och klickar sedan ut på plåt med hjälp av två skedar.
 
  • Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar i eftervärmen någon eller några timmar, beroende på om du vill ha helt torra maränger eller en seg kärna.

 
 
Förvara i en tät burk i rumstemperatur.

1 kommentar:

Skicka en kommentar